poniedziałek, 29 sierpnia 2011

zupa z soczewicy dla Asi









Dzisiaj miało być o czym innym, ale Asia wspomniała o zupie z soczewicy. Przypomniał mi się wtedy smak zupy z szoczewicy mojej mamy. Istny narkotyk! Gdziekolwiek pojawi się zupa z soczewicy, będę tam i ja! A oto przepis!

Składniki:
2 szklanki czerwonej soczewicy
2 puszki pomidorów w zalewie
250 ml mleczka kokosowego
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 szklanki wywaru z warzyw
1 łyżeczka kuminu
1 łyżeczka garam masala
1/2 łyżeczki kurkumy
1/4 łyżeczki sproszkowanego chilli (lub pasty sambal oelek)
sok z jednej cytryny
sól, pieprz
kolendra do posypania

Posiekaj cebulę, rozetrzyj czosnek. Smaż cebulę i czosnek na oliwie z oliwek lub maśle przez około 2-3 minuty. Dorzuć przyprawy i smaż wszystko przez jeszcze pół minuty. Następnie zalej całość wywarem, dodaj pomidory z zalewą i wrzuć soczewicę. Wlej też sok z cytryny i dosyp sól. Doprowadź zupę do wrzenia. Dodaj mleczko kokosowe i gotuj zupę do momentu, aż soczewica będzie miękka, a całość troszkę odparuje (czyli około 20 minut). Dopraw świeżo zmielonym pieprzem i posyp kolendrą. Uwaga! Soczęwicę warto namoczyć dzień wcześniej w wodzie. Łatwiej się rozpada a z zupy robi się krem. Jeśli chodzi o doprawianie to ja osobiście uwielbiam dość dużą ilość chili. Idealnie komponuje się z mlekiem kokosowym. A jeśli nie chce się Wam gotować to wstąpcie na zupę z soczewicy "Sambar" do Momo- wegatariańskiego baru na Dietla. Idealnie doprawiona!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz