Największymi producentami różnego rodzaju serów są Francuzi, Włosi, Szwajcarzy i Holendrzy. Spośród ponad 4 tys. rodzajów sera, w Polsce wytwarza się ok. 90 gatunków. Nasze tradycyjne górskie sery to bryndza, oscypek i bundz.
Spośród wielu gatunków sera, tych bardziej znanych i tych trochę mniej, możemy wyodrębnić kilka grup podzielonych według podstawowych kryteriów, którymi są: czas dojrzewania, gatunek mleka, konsystencja, twardość.
Podział serów ze względu na technologię wytwarzania skrzepu:
* podpuszczkowe; pochodzenia zwierzęcego jak i roślinnego
* kwasowe, czyli twarogowe; przyrządza się z nich pasty, służą jako nadzienie do naleśników i pierogów
* kwasowo- podpuszczkowe; serki homogenizowane oraz typu cottage cheese
* zwarowe; wyrabiane z mieszaniny tłuszczu i białka, uzyskiwanej poprzez podgrzanie podpuszczkowej serwatki zakwaszonej kulturami bakteryjnymi np. włoski ser Ricotta
* smażone; otrzymywane są poprzez smażenie masy twaro
gowej, uprzednio poddanej gliwieniu, na terenie PL produkowany tylko w Wielkopolsce
* topione; w ich składzie musi być conajmniej 30% sera podstawowego
Chcesz sprawdzić co to za ser?
Poszukaj w największej serowej wyszukiwarce świata: www.cheese.com
The ultimate site for cheese lovers everywhere: www.ilovecheese.com
W którym roku powstał Roquefort i Cheddar? Poczytaj historię sera.
Przewodnik po francuskich serach znajdziecie tutaj.
I na koniec kultowa reklama serów Panda! Never say no!
sery są zajebiste!
OdpowiedzUsuń