czwartek, 25 sierpnia 2011

Tarta musztardowa z pomidorami


Tak! Zrobiłam ją dzisiaj.
Potrzebne składniki to:
*ciasto francuskie
*pół słoiczka ulubionej musztardy (najlepiej pikantnej Dijon)
*5 pomidorów
*ser żółty
*pieprz ziołowy, bazylia, zioła prowansalskie, sól, oliwa

Ciasto wykładamy na blaszce lub w żaroodpornym naczyniu. Zaginamy brzegi i wsadzamy do piekarnika na 15 minut. Nie zapomnijcie o nakłuciu go delikatnie widelcem, tak aby się nie wybrzuszyło. Ostrożnie wyciągamy formę z piekarnika. Smarujemy lekko przypieczone ciasto dość grubą warstwą musztardy. Układamy obrane ze skórki i pokrojone wcześniej pomidory, kładziemy starty żółty ser. Całość posypujemy ziołami prowansalskimi, bazylią odrobinę pieprzymy i solimy. Polewamy oliwą. Wsadzamy do piekarnika na 30 minut.
P.S. Uważajcie, żeby się nie poparzyć, bo aż chce się jeść gorące!




2 komentarze:

  1. jakieś sugestie co do sera? :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Hej! Najlepiej niech będzie twardy i ostry np francuski beaufort, beaufort gruyere, comte, albo włoski cacciocavalio. Zawsze możesz użyć też cheddara, szwajcarskiego emmentala albo emmentalera. Albo po prostu... to co masz w lodówce. Myślę, że w wersji z serem brie też będzie pycha! :)

    OdpowiedzUsuń